EVT

Estill Voice Training ( EVT)

EVT is een didactiek die gebaseerd is op wetenschappelijke feiten.
EVT lijkt wel een beetje op fysiotherapie of zelfs fitness! Je leert wat je moet doen met je stemapparaat en de rest van je lichaam om je klank te beïnvloeden en te verrijken. Dit zijn handelingen die je al vanaf de eerste les leert te begrijpen zodat je het meteen in de praktijk kunt toepassen.
Het werkt dus meteen en is een heel effectieve en concrete manier van zangles geven en nemen! EVT bestaat in Nederland ongeveer vanaf 2000. De grondlegster is een Amerikaanse dame, haar naam is Jo Estill. In Nederland is EVT bekend geworden door Alberto ter Doest die ik regelmatig heb mogen assisteren tijdens cursussen aan zangdocenten. Het systeem is verder nog erg vergelijkbaar met een menu. Een menu bestaat uit recepten en recepten bestaan weer uit ingrediënten. Een ingrediënt is bijvoorbeeld de positie van je tong. Dit heeft direct invloed op de klank. De klank is het recept. Een voorbeeld hiervan is  “Opera” of “Twang” of “Speech”. Het menu bestaat uit een aantal recepten.
In de EVT lessen leer je keuzes te maken. Er bestaat dus niet zoiets als maar één manier van zingen. Je bepaalt eerst welke stijl ( lees: recept) je wilt zingen en dan plaats je daarin de handelingen ( lees ingrediënten). Als je niet tevreden bent over je stem, bijvoorbeeld als je je stem te “licht” klinken, dan zijn er zeer eenvoudige handvatten om dat te veranderen! EVT leert je in de eerste instantie bewust te worden van wat je al doet met je stem en van daaruit leer je de klank naar jouw smaak te beïnvloeden.
Ik heb mijn diploma “Certified Master of EVT” behaald in 2005 in Ohio. Ik was hiermee de eerste gecertificeerde docent in Nederland.