Logo

Missie en visie van Monica Millar

Ongeveer de eerste twaalf jaar kan je beschouwen als de “downloadperiode” van een opgroeiend kind. Alles wat het kind hoort, ziet, voelt en beleeft, wordt opgeslagen op de harde schijf. Uit onderzoek blijkt dat volwassenen voor meer dan 80% handelen vanuit die download. Het is dus eigenlijk het onderbewustzijn dat onze dagelijkse handelingen bestuurt. Muziek is een vorm van uiting. Als kinderen op jongere leeftijd al leren om zich op deze creatieve manier te uiten kan dat een groot voordeel zijn op latere leeftijd. Het is niet voor niets dat veel volwassenen op zangles gaan omdat ze behoefte hebben aan iets wat bijdraagt aan meer expressiviteit.

Tegenwoordig worden kinderen veel vrijer gelaten dan vroeger. Er was meer discipline en ouders eisten vaker van hun kinderen dat een muziekinstrument werd aangeleerd. Ik heb geen mening erover of dit nu beter is of niet maar ik weet wel dat zingen het meest laagdrempelige instrument is en vaak een opstap is naar het alsnog leren bespelen van een muziekinstrument. In mijn lessen zie ik binnen enkele maanden lesgeven aan kinderen die nog nooit zangles hebben gehad een enorme progressie en groei in de muzikale ontwikkeling.

Een mooi voorbeeld is een jeugdtheater school waar ik op dit moment lesgeef. Er zijn twee klasjes waarin de kinderen zangles krijgen (van mij) maar soms val ik ook wel eens in voor een andere docent. Als ik deze klasjes dan zangles geef is er een enorm niveau verschil, niet alleen qua stemgebruik maar vooral wat betreft het muzikaal gehoor. Deze kinderen hebben geen enkel besef wat hoog en laag is of ritmisch gevoel. Binnen enkele maanden is daar (klassikaal) zeer gemakkelijk verandering in te brengen!

Het geeft mij een heel goed gevoel dat ik dat met eenvoudige tools teweeg kan brengen en misschien wel een impact heb op de rest van hun leven.

Op dit moment wordt er (gelukkig) veel geïnvesteerd in muziekonderwijs op scholen. Uit heel veel wetenschappelijk onderzoek is immers gebleken hoe belangrijk muziek is voor de ontwikkeling van kinderen.

Mijn missie is om mee te helpen zoveel mogelijk kinderen muziekonderwijs aan te bieden maar dan met zo min mogelijk tools! Want voor de stem heb je geen muziekinstrument nodig, alleen je eigen keyboard, gitaar of een tablet die je verbindt met een speaker. Zo simpel is het en ik geef heel graag al mijn ervaring en materiaal door zodat zoveel mogelijk kinderen hiervan kunnen profiteren!

Word een vocale kindercoach en help mee

om de muzikale ontwikkeling bij kinderen te bevorderen

Schrijf je vandaag nog in voor de cursus!